Pe Canapeaua Timpului…despre Iertare

Dupa ce o vreme am fost certati, eu si Trecutul avem acum o relatie frumoasa de prietenie si acceptare. Si imi face bine din cand in cand sa il vizitez si sa stam de vorba pe Canapeaua Timpului. Mai zilele trecute, intr-o dilema fiind referitoare la iertare, i-am facut o vizita….

Eu:- Ce inseamna sa ierti? De ce toata lumea ii da inainte cu beneficiile iertarii…. Nu vreau sa uit si sa iert…. Imi place sa imi pastrez memoria intacta.

Trecutul:- Iar esti pe fuga… versi cuvintele cu un debit nebun, si te astepti ca eu sa iti pot raspunde dintr-o rasuflare si sa iti rezolv problemele cat ai pocni din degete, ca un vrajitor. Nu vii cu probleme prea usoare la mine. Dar hai sa o luam in ordine…imi place replica cu “memoria intacta”…stii ca, in primul rand asa ceva nu exista, si ca intervenim de fiecare data in amintire?

E:- Adica…..cum vine asta?

T:- Adica de fiecare data cand iti vei aminti ceva, iti vei aminti de fapt, ceea ce ti-ai amintit ultima data, si cu timpul practic te indepartezi din ce in ce mai mult de evenimentul propriu zis. Intervin alte emotii, franturi de imagini, poate chiar si conversatii…de fiecare data cand iti amintesti ceva este ca si cum ai trece amintirea respectiva prin fata unei oglinzi reflexive care distorsioneaza….asa ca despre memoria intacta, nu stiu ce sa zic. Cat despre iertare, ce te deranjeaza atat de mult?

E:- Nu stiu exact, sunt multe… De exemplu mi se pare ca de fapt incerci sa uiti sau sa negi o intamplare. Cateodata cred ca este un fel de slabiciune, de resemnare, mi se pare ca practic permit raului sa continue. Si daca iert, unde mai e dreptatea?

T:- Ochi pentru ochi si intreaga lume va fi oarba, zicea Ghandi….dar ma rog, continua, te-am interupt.

E:- Da, cam asta ar fi dilema mea pe scurt, mi se pare ca a ierta inseamna cumva a scuti pe cel care a gresit de responsabilitate, inseamna impacare, si nu pot sa iert si sa ma impac daca inca ma doare.

T:- Stii, neiertarea nu deranjeaza pe cel care ti-a gresit. El, sau ea, poate dormi linistit de cele mai multe ori. Faptul ca nu ierti te doare in primul rand pe tine. Pentru ca iertarea, in legatura cu orice eveniment cat de mic, trebuie sa inceapa cu iertarea de sine. Sa accepti ca poate ai gresit, sau ca erau lucruri pe care puteai sa le faci si sa te ierti pe tine. Sau poate doar sa accepti ca nu a tinut nici o clipa de tine, ca nu ai avut control asupra celor intamplate. Abia dupa ce te ierti pe tine il poti ierta si pe cel care a gresit.

E:- Deci tot la a ierta ajungem…

T:- Da, intr-un fel…ceea ce vreau sa iti spun este de fapt ca ar trebui sa iti schimbi putin viziunea asupra iertarii…si faptul ca alegi sa ierti sa fie modalitatea prin care iti poti continua viata in liniste. Revolta data de neiertare nu aduce liniste sufleteasca decat pe termen scurt, razbunarea de asemenea. Dar nu privi iertarea ca pe o slabiciune, ci ca pe un dar pe care il faci deopotriva tie si celui care trebuie iertat. Nu iti spune nimeni sa devi cel mai bun prieten al celui care ti-a gresit, ci doar sa iti poti continua viata in tihna, fara ca un eveniment trecut sa iti tulbure linistea. Oferind iertarea nu inseamna ca oferi neaparat si posibilitatea celuilalt de a te mai rani o data. Iarta, dar nu uita….de fapt aminteste-ti invatamintele din fiecare experienta de viata. Si cel mai important, poate ma repet, iarta-te pe tine!

“Iartat-te pe tine”….inca imi rasuna in urechi aceste cuvinte ale inteleptului meu prieten. Si realizez pe masura ce ma gandesc ca poate nu este atat de usor de facut precum pare, dar poate merita sa dau o sansa Iertarii….sa dau o sansa Prezentului, astfel incat sa nu se mai impiedice de greselile, ale mele sau ale altora, din  Trecut.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s